Ryfylke Friluftsråd logo

Sauda

Sauda grenser mot Hordaland i nord og er Rogalands nordligste kommune. Alpebyen innerst i Ryfylke har et typisk innlandsklima i motsetning til kystklimaet som er vanlig i resten av fylket.

Sauda grenser mot Hordaland i nord og er Rogalands nordligste kommune. Alpebyen innerst i Ryfylke har et typisk innlandsklima i motsetning til kystklimaet som er vanlig i resten av fylket. De høye fjellene på alle kanter gir store mengder snø om vinteren. Bratte fjellvegger ender i bunnen av fjordarmen, helt ned til 400 m.u.h. Kommunen har et mangfoldig dyreliv med blant annet elg, reinsdyr, jerv og ikke minst hjort og rådyr. Skog dominerer landskapet, med mye furu langs fjord- og dalsidene, men også en del bjørk. Sauda har korte avstander til varierte fiske- og jaktområder.

Det unike med Sauda, som er det av Ryfylkes tettsteder med et visst urbant preg, er nærheten mellom by og natur. Velg om du vil sitte på en kafé og nyte en kopp cappuccino, eller snøre på deg fjellstøvlene og legge i vei inn i deler av Rogalands siste villmark. Det meste av kommunen ligger over 600 m.o.h., og noen av toppene er blant de høyeste i fylket. Sentrum har koselig trehusbebyggelse, med industrien og smelteverket i passelig avstand på andre siden av Storelva.

Om sommeren er det merkede løyper i alle dalfører, og vinterstid kjøres det opp og merkes skiløyper på fem steder. Spesielt anbefales en tur på RV520 over Røldalsfjellet, enten man kjører bil og går fotturer underveis, eller sykler.

Sauda kommunestyre har vedtatt å arbeide ut fra en visjon om å bli nummer én på fritid hele året, og har blant annet Rogalands største skisenter i Svandalen, skytebane, langrennsarenaer og rulleskitrasé (Lyngmyr), hoppbakker, crossbane, stadion med en grusbane og en oppvarmet kunstgressbane, ballbinger, idrettshaller, svømmehall og utebasseng.

Map region

Nesøyra

HC-toalett Kildesortering Grill Infoskilt P-plass Gapahuk Badeplass Turvei for HC

Nesøyra badeplass ligger sentralt i Saudasjøen.

Map region

Vetrhus

P-plass

Vetrhus ligger ca 5 km sør for Sauda mot Løland.
Mest brukt som utgangspunkt for skiturer.

Map region

Maldal

P-plass

Maldal ligger ca 10 minutters kjøring fra Sauda sentrum langs sørsiden av Saudafjorden.
Fint utgangspunkt for både ski- og fotturer. Mest brukt om vinteren.

Ryfylke Friluftsråd

Ryfylke Friluftsråd har 5 fast ansatte fordelt på 5 årsverk. Ryfylke Friluftsråd er et interkommunalt samarbeidsorgan, bestående av 11 kommuner i Ryfylke og på Nord Jæren. Private bedrifter, interesse- organisasjoner og privatpersoner har anledning til støttemedlemskap.

Facebook ikonRyfylke Friluftsråd på Facebook
www.facebook.com/ryfri
MMSDel aktiviteter med mobilen
MMS til 940 18 400.
Designet av GhostGhost
Utviklet av OriginOrigin