Ryfylke Friluftsråd logo

Sandnes

Få av medlemskommunene i Ryfylke Friluftsråd har en like lang kyst og like fine skogs- og heiområder i umiddelbar nærhet til der folk bor, som Sandnes. Kommunen har en folketetthet på rundt 170 pr. kvadratkilometer, i sterk kontrast til Stavanger som har nær 2000 innbyggere pr. kvadratkilometer. Sandnes er både en del av Jæren i øst og fjellene i vest med Bynuten som høyeste punkt nær 700 m.o.h.

Å legge forholdene til rette for naturopplevelser er en av Sandnes kommunes Sunn By-visjoner. I "Aktive Sandnes", kommunedelplanen for idrett og friluftsliv 2008-2018, er tilrettelegging av parker, turstier, grønne korridorer og lysløyper sterkt vektlagt. Norsk og internasjonal faglitteratur påpeker at alt som er umiddelbart tilgjengelig for folk, blir brukt! "Alt som stimulerer fysisk aktivitet, og dermed folkehelsa, bør inngå som en naturlig del av den offentlige infrastruktur," heter det i planen.

Kommunen har en idyllisk skjærgård og lang kystlinje i sjøvann (fra Lura til Høle) og ikke minst en innlandsskjærgård i Lutsi-vassdraget som er unik i Rogaland. Kano og kajakk, badeliv og seiling er stikkord for det maritime friluftslivet. De store turområdene ved Gramstad/Dale, Ims/Lutsi, Melshei, Noredalen og Søredalen, Bynuten og terrenget mellom Hommersåk og Høgsfjord er unike myldreområder. Fotturer, tursykling, terrengsykling, orientering, ridning, klatring og paragliding er de viktigste aktivitetene.

Med sine ca. 2500 hytter er Sandnes blant Norges største hyttekommuner. Sandnes har Norges største arboret med mer enn 1000 forskjellige arter, fire damanlegg og 11 kilometer veier og stier fordelt på 600 dekar. Det er mulig å fiske ørret i Storånå i Sandnes sentrum!

Map region

Holmavika

HC-toalett Kildesortering Grill Gjestebrygge P-plass Rasteplass Fritidsfiske Badeplass Turvei for HC Fritidsfiske for HC

Holmavika badeplass på østsiden av Gandsfjorden, om lag 5 km nordøst for Sandnes sentrum.
Utsatt vindretning: Nord, nordvest, vest, sørvest og sør

Map region

Tingholmen

Kildesortering Grill Båtfester Infoskilt Gapahuk Toalett Tursti Fritidsfiske Badeplass Ombord- og ilandstigningbrygge Båndtvang for hunder Teltplass

Tingholmen ligger ved innselingen til Høgsfjorden. Gode havneforhold på sørvestsiden.
Utsatt vindretning: Sørvest, vest, nordvest
Dyr på beite hele året, husk båndtvang

Map region

Vadholmen

Kildesortering Grill Gjestebrygge Båtfester Stupebrett Rasteplass Toalett Tursti

Vadholmen mellom Usken og Uskjakalven, ca. 5 km øst for Stavanger. Hc-toalett, gjestebrygge, båtfester, grill, miljøstasjon, stupebrett.

Map region

Litle Teistholmen

HC-toalett Kildesortering Grill Gjestebrygge Båtfester Rasteplass Gapahuk Fritidsfiske Badeplass Båndtvang for hunder Teltplass

Litle Teistholmen ligger ved innseilingen til Høgsfjorden, nordøst av usken.
Utsatt vindretning: Vest og nordvest
Dyr på beite, husk båndtvang

Map region

Bymarka

Fritidsfiske Ombord- og ilandstigningbrygge Teltplass

Bymarka ligger på østsiden, helt nord i Gandsfjorden.
Utsatt vindretning: Nordvest, vest og sørvest
Er også noe eksponert for bølger fra nyttetrafikk

Ryfylke Friluftsråd

Ryfylke Friluftsråd har 5 fast ansatte fordelt på 5 årsverk. Ryfylke Friluftsråd er et interkommunalt samarbeidsorgan, bestående av 11 kommuner i Ryfylke og på Nord Jæren. Private bedrifter, interesse- organisasjoner og privatpersoner har anledning til støttemedlemskap.

Facebook ikonRyfylke Friluftsråd på Facebook
www.facebook.com/ryfri
MMSDel aktiviteter med mobilen
MMS til 940 18 400.
Designet av GhostGhost
Utviklet av OriginOrigin